OVER DE PAARDEN                            PURE LIEFDE

Wijsman


Een paard met een enorm hart en hij doet zijn naam eer aan, dit paard heeft een turbulente reis gemaakt voordat hij en ik aan elkaar werden toevertrouwd. Hij is als tuigpaard gefokt maar veel van zijn geschiedenis is mij onbekend. Ik weet niet veel van zijn verleden maar toen wij elkaar ontmoetten was er een vonk. Ondanks dat hij onhandelbaar leek, was ik tot alles bereid en had ik er alle vertrouwen in dat we met geduld elkaar beter zouden begrijpen, en dat bleek de tijd en het geduld (wat mijn les bleek) meer dan waard. Met heel veel geduld konden wij samen weer in onze eigen basis komen en vertrouwen. Hij is het paard die altijd puur is en de mens kan raken in het hart, maar daarin is hij meedogenloos, je hebt het in jezelf te zoeken en te vinden, hij wil je helpen maar jij hebt het te doen. Hij zal je verbinden met het deel dat perse iets moet, waar druk op staat, en wat je beperkt in je eigen vrijheid. Hij forceert dit niet op je maar met heel veel geduld blijft hij staan in dat wat belicht wil worden. Doe hem geen halster om, maar laat hem vrij en geef hem altijd de keus dan zal hij de eerste zijn die je komt begroeten met een boodschap die tot je kern raakt. Waarin hij eigenlijk zegt: “ draag geen halster maar wees vrij in dat wat jij graag wil”

TOULOUSE

Zij draagt een geschiedenis van dressuur en wedstrijden. Zij is bij ons komen wonen na het overlijden van haar vorige eigenaar. Ze had tijd nodig om aan haar nieuwe omgeving te wennen en aan haar vrijheid. Vanuit haar sterke verbinding was ze vanuit de dressuur heel erg aangepast aan de wensen van een ander. Als ik haar een halster om deed dan bleef ze zo staan tot ze van mij te horen kreeg wat ze moest doen, vanuit de conditionering. De nieuwe omgeving en ik als eigenaar hadden haar de tijd te geven om zich weer vrij te gaan voelen. Dat zij ging begrijpen dat het niet ging om wat ik van haar vroeg maar dat zij ook mocht bepalen, zo ontstond er een band die op basis van vrijheid vorm kreeg. Zij leerde dat ze zich mocht laten zien, los van het verwachte/aangepaste, en dat ze vrij was om te gaan en staan waar ze wilde en ik ging langzaam van haar leren over mijn eigen vrouwelijke kant. En hoe precies dat deel van mij niet vrij was. Zij is het voorbeeld van het vrouwelijke,  ze weet je te verbinden met het gevoel wat in ons nog ruimte zoekt, waar je nog niet op jezelf durft te vertrouwen en hoe je de verbinding maakt met je innerlijk, dat wat herkenning vraagt in jezelf waar je nog vast zit in hoe het hoort. Zij is heel groot maar in karakter een en al zachtheid en vriendelijkheid, door haar enorme postuur kan ze haar boodschap soms toch enigszins lomp overbrengen.

FLYNN

Onze mini Tinker, hij komt uit Ireland en is nog niet zo lang bij ons. Zijn aanwezigheid is nu al niet meer weg te denken, ik kan niet geloven dat hij nog maar zo kort bij ons is. Hij is grappig, doet zijn ras als tinker eer aan, kan lomp zijn maar als een ware tinker is hij bekend met “alleen bewegen indien nodig” en doet hij alles vertraagd. Hij is ontwapenend en geeft jouw als mens het gevoel veilig te zijn door zijn kleine postuur. Hij daagt niet uit en zoekt nooit een conflict op maar neemt de tijd om precies te bereiken wat hij nodig heeft, dat doet hij heel geduldig, vriendelijk en langs een gezonde nieuwsgierigheid. Hij heeft ook tijd nodig gehad om aan zijn vrijheid te wennen, maar hij vind het geweldig om met mensen te werken en zal niet nalaten om met heel veel geduld en vriendelijkheid jouw te raken en bij je binnen te komen. In die korte tijd dat hij bij ons is, laat hij me keer op keer zien hoe je in verbinding en met vriendelijkheid, de beste resultaten bereikt als je samen werkt, wat hij daarin zo goed laat zien is dat hij accepteert, alles, precies zoals het is en dat hij bereikt wat hij wil zonder ook maar een deel van zichzelf daarin te verliezen. Waar hij je als mens mee verbind is dat deel wat je van jezelf verloren bent in de aanpassing.