OVER DE PAARDEN                            PURE LIEFDE

Wijsman


Een paard met een enorm hart en hij doet zijn naam eer aan, dit paard heeft een turbulente reis gemaakt voordat hij en ik aan elkaar werden toevertrouwd. Hij is als tuigpaard gefokt maar veel van zijn geschiedenis is mij onbekend. Ik weet niet veel van zijn verleden maar toen wij elkaar ontmoetten was er een vonk. Ondanks dat hij onhandelbaar leek, was ik tot alles bereid en had ik er alle vertrouwen in dat we met geduld elkaar beter zouden begrijpen, en dat bleek de tijd en het geduld (wat mijn les bleek) meer dan waard. Met heel veel geduld konden wij samen weer in onze eigen basis komen en vertrouwen. Hij is het paard die altijd puur is en de mens kan raken in het hart, maar daarin is hij meedogenloos, je hebt het in jezelf te zoeken en te vinden, hij wil je helpen maar jij hebt het te doen. Hij zal je verbinden met het deel dat perse iets moet, waar druk op staat, en wat je beperkt in je eigen vrijheid. Hij forceert dit niet op je maar met heel veel geduld blijft hij staan in dat wat belicht wil worden. Doe hem geen halster om, maar laat hem vrij en geef hem altijd de keus dan zal hij de eerste zijn die je komt begroeten met een boodschap die tot je kern raakt. Waarin hij eigenlijk zegt: “ draag geen halster maar wees vrij in dat wat jij graag wil”

TOULOUSE

Zij draagt een geschiedenis van dressuur en wedstrijden. Zij is bij ons komen wonen na het overlijden van haar vorige eigenaar. Ze had tijd nodig om aan haar nieuwe omgeving te wennen en aan haar vrijheid. Vanuit haar sterke verbinding was ze vanuit de dressuur heel erg aangepast aan de wensen van een ander. Als ik haar een halster om deed dan bleef ze zo staan tot ze van mij te horen kreeg wat ze moest doen, vanuit de conditionering. De nieuwe omgeving en ik als eigenaar hadden haar de tijd te geven om zich weer vrij te gaan voelen. Dat zij ging begrijpen dat het niet ging om wat ik van haar vroeg maar dat zij ook mocht bepalen, zo ontstond er een band die op basis van vrijheid vorm kreeg. Zij leerde dat ze zich mocht laten zien, los van het verwachte/aangepaste, en dat ze vrij was om te gaan en staan waar ze wilde en ik ging langzaam van haar leren over mijn eigen vrouwelijke kant. En hoe precies dat deel van mij niet vrij was. Zij is het voorbeeld van het vrouwelijke,  ze weet je te verbinden met het gevoel wat in ons nog ruimte zoekt, waar je nog niet op jezelf durft te vertrouwen en hoe je de verbinding maakt met je innerlijk, dat wat herkenning vraagt in jezelf waar je nog vast zit in hoe het hoort. Zij is heel groot maar in karakter een en al zachtheid en vriendelijkheid, door haar enorme postuur kan ze haar boodschap soms toch enigszins lomp overbrengen.

Glenn

Glenn behoort tot de kudde van Petra en is sinds een jaar bij ons op stal.

Glenn draagt een geschiedenis als manege pony, ze stond in een stand aan de ketting en kwam daar alleen van los als ze met een kindje ging lessen. Geen ruimte voor eigen beweging, zo is haar overleving in “aanpassen aan de ander” begonnen.

Bij Petra heeft ze vrijheid gekregen. De weg naar het volgen van haar eigen beweging heeft tijd nodig gehad. Ze werd door de kudde hier steeds op aangesproken en dat was een hele grote uitdaging om zich niet meer te richten op de mensen maar juist in de kudde een plek in te nemen. Ze was haar eigen natuur vergeten in de aanpassing. Altijd gericht op wat anderen steeds van haar vroegen.

Een prachtig helder paardje met hele bijzondere ogen, die me in het eerste contact met haar ook in verwarring bracht; zo helder en toch onzichtbaar.

Door een aantal veranderingen in de kudde van Petra leek ze in haar hele hoedanigheid weer te verdwijnen, onzichtbaar te worden. We zagen ineens wat ze deed. Glenn was zich steeds aan het afstemmen op de andere paarden om toch ook haar deel hooi te krijgen, wat niet altijd lukte want paarden dulden geen aanpassing hoe liefdevol ook. Glenn leek langzaam weer te verdwijnen.

In een soort van helder moment, kwamen Petra en ik gelijktijdig op het idee om haar te verhuizen naar deze kudde. Alsof zij het zelf al wist. Spannend en tegelijk zo kloppend besloten we deze stap te wagen.

Het is prachtig om te zien dat deze verhuizing, naar haar nieuwe kudde haar ook weer nieuwe ruimte geeft in het ontdekken van die vrijheid. Wat we van haar ook weer leren is dat de mannelijke paarden haar nog meer in balans lijken te brengen. Als ze niet meer in de aanpassing zit dan laat dit paard je de ware helderheid voelen die geen betekenis van je vraagt maar je juist verbind met ZIJN, in alles wat je meebrengt vanuit pure liefde. Haar boodschap aan ons mensen is: als je je aanpast aan de ander, word je onzichtbaar en verlies je je ware natuur.

FLYNN. ( in memoriam)

Onze mini Tinker;  Flynn die vele harten geraakt heeft en op vele gezichten een glimlach bracht heeft ons helaas verlaten. We gaan hem enorm missen.

Hij is grappig, doet zijn ras als tinker eer aan, kan lomp zijn maar als een ware tinker is hij bekend met “alleen bewegen indien nodig” en doet hij alles vertraagd. Hij is ontwapenend en geeft jouw als mens het gevoel veilig te zijn door zijn kleine postuur. Hij daagt niet uit en zoekt nooit een conflict op maar neemt de tijd om precies te bereiken wat hij nodig heeft, dat doet hij heel geduldig, vriendelijk en langs een gezonde nieuwsgierigheid. Hij heeft ook tijd nodig gehad om aan zijn vrijheid te wennen, maar hij vind het geweldig om met mensen te werken en zal niet nalaten om met heel veel geduld en vriendelijkheid jouw te raken en bij je binnen te komen. In die korte tijd dat hij bij ons is, laat hij me keer op keer zien hoe je in verbinding en met vriendelijkheid, de beste resultaten bereikt als je samen werkt, wat hij daarin zo goed laat zien is dat hij accepteert, alles, precies zoals het is en dat hij bereikt wat hij wil zonder ook maar een deel van zichzelf daarin te verliezen. Waar hij je als mens mee verbind is dat deel wat je van jezelf verloren bent in de aanpassing.